De grote vraag die heel vaak op ons bord belandt, wat mag ik vragen aan een kandidaat-huurder van informatie en documenten? Om discriminatie tegen te gaan, bepaalt de Vlaamse Woninghuurwet dat een verhuurder enkel documenten mag opvragen die noodzakelijk zijn om na te gaan of de potentiële huurder aan zijn verplichtingen kan voldoen. Helaas zijn er in de praktijk veel grijze zones. Tenzij je aan huuringent verhuurt natuurlijk, dan hoef je daar allemaal niet mee in te zitten. Dat geeft jou wat meer vrije tijd terwijl wij huurdersbezoeken voor jou organiseren. Ondertussen ben je als eigenaar zeker van de betaling van de (hoofd)huur.
We geven hierbij meer kansen aan bijvoorbeeld alleenstaanden, grotere gezinnen en personen met een bescheiden inkomen. En we gebruiken een objectief systeem waar discriminatie is uitgesloten. Tegelijk vragen we de nodige documenten op om te zien of de woning voor de huurder betaalbaar is en of de woning is aangepast aan het aantal bewoners.
- identiteitskaart en een kopie van de voorzijde
- de woonplaats
- het inkomen (enkel de hoogte, niet de aard of bron) via loonfiche, pensioenfiche, rekeninguittreksels of belastingsaanslagbiltjet
- het aantal mensen dat er precies komt wonen.
- vragen naar huisdieren
- vragen rond muzikale bezigheden
- informatie over de huurder bij een vorige verhuurder of een werkgever
- informatie over geboorteplaats
- documenten die polsen naar de gezondheidstoestand
- documenten die polsen naar het gerechtelijk verleden
Heb je nog extra vragen rond dit onderwerp? Laat ons gerust iets weten via het contactformulier. Of kom eens langs bij ons op kantoor.