Miserie, je huurder betaalt niet op tijd. Nochtans hoort het, naast je pand goed onderhouden, wel tot zijn of haar verplichtingen. Maar zelf de huurder er zomaar uitzetten of het contract ontbinden gaat ook niet. We schrijven je even de procedure in een stappenplan uit:
- Hoor eerst even bij de huurder waarom de huur er niet is en vraag meteen wanneer die wel kan betalen. Maar zorg wel telkens voor schriftelijk bewijs van jullie communicatie. Stuur bijvoorbeeld na jullie gesprek een mailtje met de gemaakte afspraken op.
- Geen doorbraak? Stuur dan een aangetekende brief en vraag om de achterstallige bedragen te betalen. Schrijf er zeker een deadline in, dan zijn er geen onduidelijkheden.
- Nog steeds geen antwoord? Je kan in een tweede brief een afbetalingsplan voorstellen, opnieuw met duidelijke deadlines. Een Vrederechter zal niet snel geneigd zijn iemand uit te zetten en zal zelf een afbetalingsplan voorstellen. Heb je dat al gedaan en heeft de huurder al geweigerd, dan zit je sneller een stap verder.
- Probeer voor je naar de Vrederechter stapt tot een minnelijke schikking te komen. Een goede communicatie met de huurder is belangrijk. Misschien is de reden dat er geen betaling is, gevoeliger dan je denkt.
- Vanaf de tweede maand achterstallige huur en na bovenstaande stappen, wordt aangeraden om een Vrederechter in te schakelen. Daar heb je de keuze tussen oproep tot verzoening waarbij de Vrederechter als bemiddelaar tussen komt maar geen vonnis uitspreekt. De tweede piste is het verzoekschrift ten gronde, waarbij de Vrederechter wel een vonnis uitspreekt. Dit is de betere optie, maar vergeet niet goed neer te schrijven in het verzoekschrift wat je wil bekomen; de betaling van de huur, eventueel ontbinding van het contract en vrijmaking huurwaarborg. Niet vergeten dat je het vonnis moet laten betekenen door een gerechtsdeurwaarder. Pas dan start de officiële opzeg van een maand.
Met huuringent heb je nooit achterstallige betalingen
Dat is een van onze garanties. Bij huuringent betalen we altijd netjes op tijd, zelfs als er niemand in je huurhuis zit of als het tijdens een huurderswissel even leeg staat.